Product image

Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Chardonnay 2020

<p><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:arial,helvetica,sans-serif;"><em>“93 point. S</em></span></span><em><span style="font-size: 14px;"><span style="font-family: arial, helvetica, sans-serif;">uper lækker Chardonnay." -<strong> Mad &amp; Monopolet</strong></span></span></em></p> <p><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:arial,helvetica,sans-serif;"><em>"92 point. Væsentlig mere kølig i stilen end man kunne forestille sig fra det varme Spanien” <strong>– WineWherever</strong></em></span></span></p> <p><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:arial,helvetica,sans-serif;">"Chablis" fra Spanien?</span></span></p> <p><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:arial,helvetica,sans-serif;">Chardonnay er verdens mest populære druesort og lidt af en kamæleon, fordi den byder på så forskellige og spændende smagsprofiler, afhængigt af hvor druerne har vokset, og hvordan vinen er lavet.</span></span></p> <p><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:arial,helvetica,sans-serif;">Økologiske Atance Chardonnay 2020 tager os med til den kølige enkeltmark Conejeros, som ligger 850 meter over Middelhavet i Valencias bakkede bagland.</span></span></p> <p><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:arial,helvetica,sans-serif;">Heroppe fremmes frugtens friskhed og terroirets mineralske aftryk, som winemaker Toni Sarrión bevarer i sin pureste, rene form ved at spontangære med markens egne gærstammer og modne vinen på ståltank.</span></span></p> <p><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:arial,helvetica,sans-serif;">Resultatet er en toplækker Chardonnay - der rammer lige i smørhullet mellem mineralsk Chablis og den mere honningbløde frugt, som kendetegner sydlige ”burgundere” som Mâcon-Villages og Pouilly-Fuissé.</span></span></p> <h2><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:arial,helvetica,sans-serif;"><strong>Smagenote</strong></span></span></h2> <p><em><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:arial,helvetica,sans-serif;">Allerede i glasset indbydende frisk og citrusgrøn… Næsen lover vidunderligt frisk Chardonnay af den let honningduftende og mest mineralsk citrus-sitrende slags! Delikate strejf middelhavsurter, toast og nybagt brød fra modningen på de fine gærrester. I munden smygende blød og cremet. Klar og ren i frugten, der spænder hele vejen fra æble og pære til citrus, fersken og lidt tropisk honningmelon. Delikat og harmonisk afslutning med mundrensende friskhed og salte mineralske nuancer... En meget vellykket Chardonnay! Drik nu, eller gem 4-5 år fra høståret.    </span></span></em></p> <p><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:arial,helvetica,sans-serif;"><strong>Anmeldelser af Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Chardonnay 2020</strong></span></span></p> <p><em><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:arial,helvetica,sans-serif;"><span style="color:#FF0000;"><strong>93/100 Mad &amp; Monopolet</strong></span><br /> "Reelt er der ikke så meget risky over denne vin - for den kører faktisk på skinner. Den er fra Spanien og på 100 % Chardonnay. Den er lagret på stål, hvilket har skabt en perfekt balance mellem sødme, mineralitet og syre. I næsen har den klare noter af tropisk frugt, friskbagt brød, smør samt citrus. I munden er den læskende, frisk og har en delikat frugtsødme og et lækkert afsluttende syrebid - super lækker Chardonnay."</span></span></em></p> <p><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:arial,helvetica,sans-serif;"><em><span style="color:#FF0000;"><strong>92/100 WineWherever, Rasmus Christensen</strong></span><br /> ”Med en dirrende friskhed skærer den igennem munden på en. Som at tygge i store syrlige stikkelsbær, der lige er hevet af busken. Også friskpresset citronsaft og syrenblomster er flot repræsenteret i vinen her. Væsentlig mere kølig i stilen, end man kunne forestille sig fra det varme Spanien.</em></span></span></p> <p><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:arial,helvetica,sans-serif;">Nyd den som aperitif eller til fisk og skaldyr, kylling, tapas, sushi, paella og let nøddeagtige oste. Server ved 8-12°C</span></span></p> <p><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:arial,helvetica,sans-serif;">Vinen er fremstillet på 100% Chardonnay fra enkeltmarken Conejeros, der ligger i 850 meters højde og er velsignet med en veldrænet jordbund af sand, ler og kridt. Marken dyrkes økologisk og helt uden brug af kunstvanding.</span></span></p> <p><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:arial,helvetica,sans-serif;">I vineriet fremmes terroirpræget yderligere ved parcelvis spontangæring med markens og kælderens naturligt forekommende gærstammer. Efter omhyggelig sortering og afstilkning koldmacererer druerne i 4-8 timer ved 6°C. Vinens rene udtryk opnås ved gæring på ståltank med frugtbevarende temperaturstyring. Herefter følger nogle måneders modning på ståltank i kontakt med de fine gærrester, der afgiver ekstra fedme og kompleksitet til den færdige hvidvin.</span></span></p> <p><em><span style="font-size:12px;"><span style="font-family:arial,helvetica,sans-serif;"><strong>Restsukker:</strong> <u>under</u> 1,5 gram pr. liter<br /><strong>Syreindhold: </strong>6,24 gram pr. liter<br /><strong>Alkohol: </strong>12,5 %</span></span></em></p> <h2><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:arial,helvetica,sans-serif;"><strong>Om Mustiguillo</strong></span></span></h2> <p><em><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:arial,helvetica,sans-serif;">Hvis Noma lavede vin i Spanien…</span></span></em></p> <p><em><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:arial,helvetica,sans-serif;">René Redzepi fra Noma var pioner for michelinmad på glemte nordiske råvarer, og helt i samme ånd har Antonio Sarrión fra Bodega Mustiguillo gjort den skammeligt oversete østspanske Bobal-drue til en funklende verdensstjerne!</span></span></em></p> <p><em><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:arial,helvetica,sans-serif;">I 1990’erne vendte Antonio ”Toni” Sarrión ryggen til en karriere som forretningsmand for at hellige sig sin helt store passion: vin!</span></span></em></p> <p><em><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:arial,helvetica,sans-serif;">Hjemme på Valencia-egnen kastede Toni sig hovedkulds over studier i ønologi og vindyrkning, og snart efter huserede han i vinkældrene hos tophuse i Californien, Chile og Argentina (heriblandt verdensberømte Achaval Ferrer og 100 point-ikonet Zuccardi).</span></span></em></p> <p><em><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:arial,helvetica,sans-serif;">Toni var klar. Og tog særligt én observation med sig hjem til Østspanien: at mange af verdens største vine var lavet på lokale druesorter! Hans eget valg faldt på to regionale specialiteter, hvidvinsdruen Merseguera og rødvinsdruen Bobal.</span></span></em></p> <p><em><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:arial,helvetica,sans-serif;">Ingen af druene blev dengang regnet for noget, da de lokale Valencia-producenter med hjælp fra kunstvanding og hed dalvarme prioriterede størst mulige høstudbytter med henblik på produktion af billige og jævne konsumvine.</span></span></em></p> <p><em><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:arial,helvetica,sans-serif;">Toni, derimod, dyrker druerne på fem unikke monopolmarker i 800 til 900 meters højde nær det øde landsted El Terrerazo, som hans familie overtog tilbage i 1972.</span></span></em></p> <p><em><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:arial,helvetica,sans-serif;">Økologisk dyrkede marker? Kuperede, kalkholdige skråninger i 800-900 meters højde? Ingen kunstvanding og derfor mystisk lave høstudbytter? Spontangæring? Osv. osv… Ingen af de lokale forstod dengang et hak af, hvad Toni havde gang i, så ”Rasmus Modsat" oppe i højderne måtte begynde helt fra bunden med at fremstille simpel spansk bordvin (Vino de Mesa). </span></span></em></p> <p><em><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:arial,helvetica,sans-serif;">Ikke uden uro i maven lancerede Toni i 2003 endelig sin første flaske Bobal Quincha Corral… men da indflydelsesrige Robert Parker kvitterede med 95 point, var alt som med et trylleslag forandret. Snart blev der skålet i Bobal og Merseguera på verdens bedste restaurant, El Bulli, og sidenhen på Celler de Can Roca, The Dorcester, Fat Duck og mange andre michelinrestauranter!</span></span></em></p> <p><em><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:arial,helvetica,sans-serif;">I 2010 var selv de lokale skeptikere overbevist, og Bodegas Mustiguillo fik tildelt sin helt egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. ”Food &amp; Wine” har hyldet Mustiguillo som et af 20 bedste nye vinhuse, mens Antonio Sarrión af tyske ”Der Feinschmecker” er nomineret til titlen "Newcomer of the year". I 2012 var Mustiguillo at finde på Wine &amp; Spirits Top 100 over “Wineries of the Year”.</span></span></em></p> <p><em><span style="font-size:14px;"><span style="font-family:arial,helvetica,sans-serif;">I dag laver Bodegas Mustiguillo fortsat kun vine fra egne, økologisk certificerede marker, fremfor alt de to top-terroris Finca Terrerazo og Finca Calvestra. Sideløbende med prestigevinene fra Bodegas Mustiguillo, fremstiller Toni den populære, value-orienterede Atance-serie fra sit andet (og ligeledes økologisk certificerede) vinhus, Risky Grapes.</span></span></em></p>

Laveste pris:

99.95 DKK

Set hos

Specifications

Wine Type:

White Wine

Country:

ES

Region:

Valencia

Vintage:

2020

Grape Varieties:

Chardonnay

Bottle Size:

750 ml

Prishistorik

Se hvordan prisen har udviklet sig over tid og find det perfekte tidspunkt at købe.

Log ind for at se prishistorik