<p><span style="font-size: 14px;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><em>"95 point. Uhhhh, hvor smager den også fremragende ...har Parussos bløde Barolo elegance" <strong>- Houlberg</strong></em></span></span></p>
<p><span style="font-size: 14px;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><em>“93 points. Will make even the most skeptical of the blend change their mind.” <strong>– WinesCritic.com</strong></em></span></span></p>
<p><span style="font-size: 14px;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;">- WHAT POWER! Barolo møder Barbera på nye franske barriquefade i et BRAG af en ”Super Piemonte”.</span></span></p>
<p><span style="font-size: 14px;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;">Parussos ufatteligt spændende nye vinprojekt, Vegliamonte, bliver faktisk til ved lidt af et et tilfælde. </span></span><span style="font-family: arial, helvetica, sans-serif; font-size: 14px;">I 2015 køber Marco Parusso, kendt for 99 point Barolo i Montforte d’Alba, en supplerende vingård ved navn Cascina Baconotta i Santa Rosalia, Alba. </span></p>
<p><span style="font-size: 14px;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;">For at hylde det lokale terroir omkring byen Alba vælger Marco at fremstille en Alba DOC fra sine 8 nye hektar. Vine under denne nye appellation skal indeholde minimum 70% Nebbiolo og 15% Barbera.</span></span></p>
<p><span style="font-size: 14px;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;">Resultatet er Vegliamonte - et forrygende og perfekt fadkrydret powerhouse, hvor Nebbiolos komplekse karakter møder Barberas mørke frugtfylde og uimodståeligt bløde saftighed. </span></span><span style="font-size: 14px;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;">2019 er en klar opgradering af topanmeldte 2018... </span></span><span style="font-family: arial, helvetica, sans-serif; font-size: 14px;">et absolut <em>must-try</em> </span><span style="font-size: 14px;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;">f</span></span><span style="font-family: arial, helvetica, sans-serif; font-size: 14px;">or fans af Barolo, Barbera og Bolgheris supertoscanere!</span></p>
<h2><strong><span style="font-size: 14px;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;">Smagenote</span></span></strong></h2>
<p><em><span style="font-size: 14px;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;">Allerede i glasset imponerende! Fra den mørke rødvin strømmer frugt og krydderier til den helt store guldmedalje… Violer, roser, saftige skovjordbær, tranebær, sorte kirsebær, blå blommer og en overflod af solmodne brombær leder videre til eksotisk kanel, rosmarin, anis, ristede espressobønner og bitterchokolade…I munden fed og powerfuld med Nebbiolos karakterfulde og komplekse personlighed i kælen omfavnelse med Barberas saftlækre frugtfedme. Hold nu kaje, hvor det smager godt! En triumf af en rødvin med en nærmest uendelig lang finish... Og trods bøfvenlige tanniner fungerer all-rounderen Vegliamonte faktisk også glimrende uden mad! Drik nu, eller gem 10-15 år fra høståret.</span></span></em></p>
<h2><strong><span style="font-size: 14px;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;">Anmeldelser af Parusso Alba Vegliamonte 2019</span></span></strong></h2>
<p><span style="font-size: 14px; color: #000000;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><em><span style="color: #ff0000;"><strong>95/100 Houlberg</strong></span><br />"</em></span></span><em>I glasset er vinen sådan nærmest medium transparent med en lidt brunorange farve i kanten, mens duften tydeligt bærer præg af fad ... men dufter freaking godt. Der er en moden og luftig aroma med lidt søde jordbær og saftige kirsebær, tørrede rosenblade, vanilje samt mælkechokolade, lakridskonfekt og skumgummifiduser. Vinen har som 2021'eren også noget nobelt, ædeltræ, våde fade, lakrids og sammenlagt en fabelagtig lækker næse. Uhhhh, hvor smager den også fremragende ... har Parussos bløde Barolo elegance. Det er cremet, tørt og bidende med en blød frugt af lidt tørret kirsebær, kirsebærtærte, blommer og brombær med lidt solrig fylde fra Barbera frugten. Til gengæld er tanninerne knastørre og vilde på Barolo niveau ... virkelig mundudtørrende, men sammen med en vis fylde, som giver vinen en helt særlig balance, som bare fungerer så godt, så dermed 95 point. Forhandles af <a class="fui-Link ___1rxvrpe f2hkw1w f3rmtva f1ewtqcl fyind8e f1k6fduh f1w7gpdv fk6fouc fjoy568 figsok6 f1hu3pq6 f11qmguv f19f4twv f1tyq0we f1g0x7ka fhxju0i f1qch9an f1cnd47f fqv5qza f1vmzxwi f1o700av f13mvf36 f1cmlufx f9n3di6 f1ids18y f1tx3yz7 f1deo86v f1eh06m1 f1iescvh fhgqx19 f1olyrje f1p93eir f1nev41a f1h8hb77 f1lqvz6u f10aw75t fsle3fq f17ae5zn" title="https://www.supervin.dk/" href="https://www.supervin.dk/" target="_blank" rel="noreferrer noopener" aria-label="Link Supervin">Supervin</a>, hvor en flaske koster 419,95 kr., mens prisen er 329,95 kr. ved køb af 6 flasker."</em></p>
<p><span style="font-size: 14px;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><em><span style="color: #ff0000;"><strong>93/100 WinesCritics</strong></span><br />”It alternates notes of blackberries, black plums, salted caramel and wild myrtle. The black olives blend with the dark chocolate in the background and increase the complexity of this blend of Nebbiolo and Barbera. Full body, tannins perfectly integrated into the matrix, biting and vibrant in nature with a harmonious and deep finish that will make even the most skeptical of the blend change their mind.”</em></span></span></p>
<p><span style="font-size: 14px;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><em><span style="color: #ff0000;"><strong>4,3 stjerner</strong></span> (123 bedømmelser. Set over alle årgange. 25/06/22)</em></span></span></p>
<p><em><span style="font-size: 12px;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;">…………</span></span></em></p>
<p><em><span style="font-size: 12px;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;">Forrige årgang:</span></span></em></p>
<p><em><span style="font-size: 14px;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><span style="color: #ff0000;"><strong>93-94/100 Houlberg</strong></span><br />”5,5 Thumbs Up. Inden jeg smagte denne vin, så var min holdning helt klart, at det da var synd at blande Barbera med Nebbiolo, men når du dufter denne vin giver det totalt mening … det dufter herregodt. Den har sådan en lys, moden og luftig aroma, rosenblade, lys frugt med jordbær samt saftige kirsebær, noget ædelt og nobelt med våde fade og i det hele taget har træet godt fat i din næse. Den har en æterisk dybde samt nogle søde elementer … finsk lakrids, lidt lakridskonfekt, rosmarin samt mælkechokolade. Smagsmæssigt får du skarphed, tørhed og blomster fra Nebbiolo druen samt varme, kirsebærkrop og -fedme fra Barbera druen. Det fungerer sgu ret fint, for smagen har tørret kirsebær, kirsebærtærte, blommer, brombær … lidt solvarme fra frugten, men tanninerne har fortsat Nebbiolo tørhed, markante og mundudtørrende … men med nogen fedme, mens smagsmæssigt fungerer det vildt godt. Blødt, smukt, lidt sødt og dansende.”</span></span></em></p>
<p><em><span style="font-size: 14px;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><span style="color: #ff0000;"><strong>93/100 Robert Parker</strong></span><br />”The Vegliamonte 2018 Alba is a blend of mostly Nebbiolo with a small component of Barbera. The wine shows big intensity and bold lines with black-skinned fruits like plum, pressed cherry and blackberry, backed by some of the tart flavors of the stems. You also feel the alcohol. This is a broad, open-knit wine with the ample structure to pair with braised meats.”</span></span></em></p>
<p><em><span style="font-size: 14px;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><span style="color: #ff0000;"><strong>92/100 WinesCritic.com</strong></span><br />”Fascinating in its sensory profile, it offers notes of black plums, plums, blueberries, lavender, wild violet and cloves. Full body, soft tannins of commendable beauty and a solid and compact finish that stretches well in length.”</span></span></em></p>
<p><span style="font-size: 14px;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;">Nyd den gerne til modent oksekød, saftigt lam, vildtkød, BBQ, kraftige pastaretter, simremad, gourmet burgere og modne oste. Server ved 16-18°C</span></span></p>
<p><span style="font-size: 14px;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;">Vinen er fremstillet på 80% Nebbiolo og 20% Barbera, som familien Parusso håndhøster fra egne marker i Santa Rosalia, nær Langhes hovedstad Alba. For at øge kompleksiteten og vinens sammenhængsevne lader Parusso de to druesorter spontangære sammen ved brug af terroirets egen gær. Herefter omstikkes vinen til 18 måneders modning på 225 liters nye barriquefade.</span></span></p>
<h2 style="box-sizing: border-box; margin-top: 0px; margin-bottom: 0.5rem; font-size: 2rem; color: #212529; font-family: 'Open sans';"><span style="box-sizing: border-box; font-weight: bolder;"><span style="box-sizing: border-box; font-size: 14px;"><span style="box-sizing: border-box; font-family: arial, helvetica, sans-serif;">Om Parusso</span></span></span></h2>
<p style="box-sizing: border-box; margin-top: 0px; margin-bottom: 1rem; color: #212529; font-size: 16px; font-family: 'Open sans';"><span style="box-sizing: border-box; font-size: 14px;"><span style="box-sizing: border-box; font-family: arial, helvetica, sans-serif;"><em style="box-sizing: border-box;">”If you follow the work being done at Parusso, you’ll know that it is one of the most dynamic and out-of-the-box wineries in Barolo.” <strong>- Robert Parker </strong></em></span></span></p>
<p style="box-sizing: border-box; margin-top: 0px; margin-bottom: 1rem; color: #212529; font-size: 16px; font-family: 'Open sans';"><em style="box-sizing: border-box;"><span style="box-sizing: border-box; font-size: 14px;"><span style="box-sizing: border-box; font-family: arial, helvetica, sans-serif;">”Jeg lever kun én gang, og jeg giver alt, hvad jeg har!” Marco Parussos mission er at skabe ultimative Barolo-oplevelser, og med ratings op til 99 point er hans vine i årgang 2016 nået snublende nær det perfekte.</span></span></em></p>
<p style="box-sizing: border-box; margin-top: 0px; margin-bottom: 1rem; color: #212529; font-size: 16px; font-family: 'Open sans';"><em style="box-sizing: border-box;"><span style="box-sizing: border-box; font-size: 14px;"><span style="box-sizing: border-box; font-family: arial, helvetica, sans-serif;">Vi finder vingården på en idyllisk bakketop i Monforte d’Alba, blot nogle få hundrede meter fra grænsen til Castiglione Falletto, hvor Marcos bedstefar Gaspare Parusso tilbage i 1901 købte familiens første parcel på Cru-marken Mariondino.</span></span></em></p>
<p style="box-sizing: border-box; margin-top: 0px; margin-bottom: 1rem; color: #212529; font-size: 16px; font-family: 'Open sans';"><em style="box-sizing: border-box;"><span style="box-sizing: border-box; font-size: 14px;"><span style="box-sizing: border-box; font-family: arial, helvetica, sans-serif;">I årtier gik hele druehøsten til familie, venner og lokale kooperativer, men Gaspares søn Armando så verdenklassepotentialet og begyndte i starten af 1970-erne </span></span></em><em style="box-sizing: border-box;"><span style="box-sizing: border-box; font-size: 14px;"><span style="box-sizing: border-box; font-family: arial, helvetica, sans-serif;">at opkøbe nye topmarker med henblik på </span></span></em><em style="box-sizing: border-box;"><span style="box-sizing: border-box; font-size: 14px;"><span style="box-sizing: border-box; font-family: arial, helvetica, sans-serif;">produktion af Barolo i eget navn.</span></span></em></p>
<p style="box-sizing: border-box; margin-top: 0px; margin-bottom: 1rem; color: #212529; font-size: 16px; font-family: 'Open sans';"><em style="box-sizing: border-box;"><span style="box-sizing: border-box; font-size: 14px;"><span style="box-sizing: border-box; font-family: arial, helvetica, sans-serif;">I 1986 kom den ønologuddannede Marco Parusso og søsteren Tiziana til, og siden har familien for alvor katapulteret sig frem i forreste geled af referenceproducenter. På lige fod med de helt tunge drenge som eksempelvis nabohuset Podere Aldo Conterno.</span></span></em></p>
<p style="box-sizing: border-box; margin-top: 0px; margin-bottom: 1rem; color: #212529; font-size: 16px; font-family: 'Open sans';"><em style="box-sizing: border-box;"><span style="box-sizing: border-box; font-size: 14px;"><span style="box-sizing: border-box; font-family: arial, helvetica, sans-serif;">Familien råder i dag over 28 hektar vinmarker, hvoraf særligt Cru’erne Bussia og Mosconi (Monforte d’Alba) samt Mariondino (Castiglione Falletto) er helliget Nebbiolo-druen. Alle marker dyrkes økologisk og zoneopdelt, så gødskning, beskæring og høsttidspunkt nøje kan tilpasses det enkelte mikroterroir.</span></span></em></p>
<p style="box-sizing: border-box; margin-top: 0px; margin-bottom: 1rem; color: #212529; font-size: 16px; font-family: 'Open sans';"><em style="box-sizing: border-box;"><span style="box-sizing: border-box; font-size: 14px;"><span style="box-sizing: border-box; font-family: arial, helvetica, sans-serif;">Også i vinkælderen går Marco til ekstremer. H</span></span></em><em style="box-sizing: border-box;"><span style="box-sizing: border-box; font-size: 14px;"><span style="box-sizing: border-box; font-family: arial, helvetica, sans-serif;">elt usædvanligt tørrer han sine </span></span></em><em style="box-sizing: border-box;"><span style="box-sizing: border-box; font-size: 14px;"><span style="box-sizing: border-box; font-family: arial, helvetica, sans-serif;">håndplukkede drueklaser 5-7 dage i et ventileret rum efter høst. Denne opbevaring i kontakt med ilt danner blødere og mindre bitre tanninforbindelser i både druer og stilke, hvoraf op til 70% inkluderes i vinificeringen. </span></span></em></p>
<p style="box-sizing: border-box; margin-top: 0px; margin-bottom: 1rem; color: #212529; font-size: 16px; font-family: 'Open sans';"><em style="box-sizing: border-box;"><span style="box-sizing: border-box; font-size: 14px;"><span style="box-sizing: border-box; font-family: arial, helvetica, sans-serif;">Efter flere dages aromaudtræk ved lav temperatur varmer Marco gæringstanken op til 33°C i 2 døgn for at trække maksimal farve fra drueskallerne. Derfor er Parussos Barolo’er altid mørke i farven. Så følger spontangæringen ved 25°C på roterende gæringstanke, der øger kontakten og smagsudvekslingen mellem drueskallerne og den gærende most. Når alt sukkeret er gæret ud, hæves temperaturen igen for at drive den sidste tannin og smagspower ud af skallerne, der samlet set udblødes helt op til 50 dage. Endelig modner Parusso sine Barolo’er 18 mdr. på nye franske barriquefade med de fine gærrester, der giver tekstur, finesse samt en "buffer-effekt" mod oxidering, så vinene kan flaskes med minimal tilsætning af svovl. Resultatet af anstrengelserne taler for sig selv... </span></span></em></p>
<p style="box-sizing: border-box; margin-top: 0px; margin-bottom: 1rem; color: #212529; font-size: 16px; font-family: 'Open sans';"><em style="box-sizing: border-box;"><span style="box-sizing: border-box; font-size: 14px;"><span style="box-sizing: border-box; font-family: arial, helvetica, sans-serif;">Årlig produktion: 130.000 flasker vin, som fordeler sig på mousserende Nebbiolo, Sauvignon Blanc-hvidvine, Dolcetto, Barbera samt en Langhe Nebbiolo og syv forskellige Barolo-vine. </span></span></em></p>